De Wijkraad

De gemeente Apeldoorn beschouwt onze vereniging als representatief voor de inwoners van onze wijk en heeft onze vereniging de status van wijkraad gegeven. Vandaar dat we in de wandelgangen altijd spreken over wijkraad De Sprengen. De instelling van dorps- en wijkraden is vastgelegd in de Verordening dorps- en wijkraden 2009 van de gemeente Apeldoorn. De taken en bevoegdheden van een wijkraad zijn:

1. gevraagd en ongevraagd advies uitbrengen over beleidsvoornemens die het algemeen belang in het dorp of de wijk beïnvloeden.
  2. communicatieve taken als intermediair naar de inwoners in het werkgebied.
  3. betrokkenheid bij ontwikkelingen in het werkgebied en bij beleidsprocessen in het werkgebied.
  4. betrokkenheid bij de Stadsdeelaanpak.

Het bestuur van de wijkvereniging is tevens het dagelijks bestuur van de wijkraad.

Ontstaan

De wijkvereniging De Sprengen komt voort uit de wijkvereniging Sprengenbos die op 13 januari 1988 werd opgericht. Aanleiding voor de oprichting waren de parkeerproblemen rond de Belastingkantoren. Naderhand hebben de activiteiten van de wijkvereniging zich verbreed. In het jubileumboek dat we in ons jubileumjaar 2013 uitbrachten kunt u meer lezen over de geschiedenis van de wijkvereniging.